7 способа да си починем за няколко минути

7 способа да си починем за няколко минути

Дихателна гимнастика

Това е най-простият и евтин начин да си починем. В течение на две минути трябва просто да дишаме. Дълбоко вдишайте и почувствайте докато въздуха достигне до най-долната част на корема. Но нима досега не сте дишали? Даже напротив, но при бързането в състояние на напрежение вие не успявате да вдишате достатъчно количество кислород. Това най-много се чувства, когато трябва да държите реч пред аудитория. Гласът Ви прекъсва, нужно Ви е да вдишате, а гърлото пресъхва. За да се справите с недостига на кислород не Ви е нужно да изпадате в състояние на медитация или да заемате поза на йога. Нужно е само няколко пъти на ден да правите по няколко бавни дълбоки вдишвания. Не би било лошо, ако имате възможност да останете сам със себе си, да затворите очи, да си вдигнете удобно краката на столче, но това не е необходимо условие. Да правите дълбока гимнастика може и по време на съвещание, и на волана, и разговаряйки по телефона. Съвсем не е нужно да обявявате на всеослушание, че имате нужда да попълните запасите си от кислород.

Мисленно пътешествие

Спомнете си място, където вие сте се чувствали абсолютно щастливи, Вашия остров на мечтите. Спомнете си или пофантазирайте. Отидете там за няколко минути.
Изключете се от реалността и си представете, че вие дишате, чувствате, слушате. Гмурнете се в мир, щастие и хармония със самия себе си. След няколко минути се върнете по-освежен и уверен, че във всеки момент можете да се върнете на острова на своите мечти.

Представете си и се избавете
Нещо ви безпокои? Забравете за това.
Представете си Вашето раздразнение с огнен меч в ръката, готово всеки момент да Ви прониже, а ако е абстрактно му придайте някаква форма. Извън себе си сте поради постоянния недостиг на време? Предствете си часовник със стрелки, които се въртят с бясно темпо. Или навлечете на времето образ на огромен камък, който се търкаля към Вас с огромна скорост.
Сега поместете този образ в сапунен мехур и си представете, че се издига високо и все по-високо, при това ставайки все по-малък и по-малък и накрая окончателно изчезва от поглед.

samoregulacia

Гимнастика за раменете

Обикновено пренасяме цялото напрежение на конкретна част от тялото. В болшинството от случаите това са раменете. Но това можем да го избегнем, ако своевременно правим паузи и бавно въртим раменете напред и назад. Понякога резултатът е толкова добър, че се чувства как раменете се отпускат няколко сантиметра, а шията се разслабва.

Житейски мъдрости

Този способ за разхлабване,  ще иска предварителна подготовка, но, повярвайте, резултатът ще надмине очакванията Ви. Започнете тефтерче, в което да записвате всякакви мъдри изказвания, шеги, любопитни наблюдения и всичко, което привлича Вашето внимание. Можете да ги събирате отвсякъде: от пресата, от някой разговор, да ги измисляте вие самите. Изработете си правило да записвате всичко, което Ви се струва интересно.

В почивките между работата вадете тефтерчето на което и да е изказване и няколко минути размишлявайте върху него. Не се опитвайте да направлявате своите мисли. Нека мозъкът да си работи сам по себе си.

Всичко, което обичате

Добре е винаги да имате у себе си снимка на любимия човек, скъпа за Вас вещ или талисман (например сребърна пара, която ви съпровожда навсякъде в продължение на много години). Погледнете го: какво ви идва на ум? Както в предишното упражнение не направлявайте своите мисли.

Способ за разслабване за особено даровитите

Съвместете дихателната гимнастика с който и да е от изброените способи за разслабване. Отначало може да ви се стори сложно, но постепенно ще привикнете.

samorgulacia-kot

 

Приятели, ако ви харесва тази публикация, харесайте нашата страница във Фейсбук. Това ще бъде най-добрата благодарност за нас! :)

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Leave a Reply