ИлванаКак ще работим
Бих се радвала да ви поканя на консултация или терапия. Мога да ви предложа договор, който ще съдържа правилата, по които ще работим и които отбелязвам тук.

Записване


Целта на консултирането или психотерапията е достигане на положителни изменения във вашия живот според разбиранията ви. С тази цел аз допълнително ще уточня върху какво бихте искали да работите с мен.
Аз съм дипломиран психолог и сертифициран арт-терапевт, работя с методики като карти Таро и Астропсихология, които по един интересен и задълбочен начин могат да ни насочат към решаването на истинските ни проблеми. За методиката ми са важни както постигането на решение на проблема, така и вътрешното естетическо удовлетворение на клиента, докато пренарежда живота си. Похватите, с които работим може да се променят при всяка среща по желание на клиента, взависимост от личните му предпочитания – от личен разговор до Таро- или астропсихологически разклади.

Имате право да ми задавате въпроси за образованието, опита, професионалното съобщество към което съм, а също и за възгледите ми относно разни области от живота, ако те касаят вашата терапия.

Как да определим фокуса на срещите?

Срещите са по-ефективни, ако имате предварително конкретен въпрос, върху който да се фокусираме или желание да работим върху нещо определено. Можете да изберете въпроса предварително или по време на самата сесия. Разбира се, често се случва това, човек си мисли, че има проблем в една област, а изскача проблем от друго място. В такъв случай гъвкаво можем да променим фокуса, ако желаете. Ще ви помогна да определите какво е актуално за вас – дали вземане на решения, отношения, самочувствие; по правило един въпрос – в една сесия.

Какво можете да очаквате от нашата работа?

Не се стеснявайте да задавате въпроси за процеса, за това кое смятате за резултат и какво се предлага за постигането му, за методите, които сме избрали съвместно, за плана на терапията или консултацията и приблизителната продължителност на процеса, за моето професионално виждане за вашата ситуация.

По време на работата ни може да имате различни реакции, емоции: облекчение, объркване, наслада, раздразнение, многословие, обърканост на речта. Това е нормален процес. Ще обсъдим както проблема, с който сте дошли, така и ще помислим върху вашите реакции и чувства, които също са добър вътрешен ориентир към задачите, които сме си поставили.

 

В същото време нашата задача не е просто да поседим и да поговорим. Ще ви върна към желания резултат, ще задавам въпроси, ще споделя информация за функционирането на психиката и мозъка, която може да ви бъде полезна. Вие избирате своите домашни задачи според темата на вашата заявка.

Ще бъде чудесно, ако ми дадете обратна връзка по време или в края на нашата комуникация – беше ли ви комфортно да общуваме, открихте ли нещо интересно за себе си.

Продължителността на срещата е 50 минути (+/- 5 минути), включително обсъждането на нашия разговор накрая. Честотата на срещите определяме заедно с вас (обикновено веднъж на 1 или 2 седмици).

Записване за сесии

Редовно проверявам чатовете си във Фейсбук, активна съм в Инстагарам, може да ми пишете и на имейл ilvi_bg@yahoo.com

Заплащане и отмяна на сесиите

Заплащането става по банков път, фактурите – накрая на месеца.  Ако трябва да отмените срещата моля да ми съобщите до 24 часа по-рано, ако е нужно ще изберем друго време. Работя на място, както и онлайн.

Ако на мен ми се наложи да не мога да проведа срещата, предупреждавам 1-2 дни по-рано, за да променим своевременно деня и часа.

Предупреждавам по-рано за планирана отпуска, така че при необходимост своевременно да се насочите към друг терапевт.
Работя както във формат на експресна помощ, която има дългосрочен ефект, така и в режим на дългосрочна терапия, предлагам и пакет от 10 сесии, през които да минем през основните теми, които вълнуват всеки човек. Аз самата съм по-близо до идеята за дългосрочна работа – тя е по-дълбока и следователно по-интересна, а резултатите често са по-стабилни. Но зависи от целите и възможностите на клиентите, така че варианти има.

Закъснения

Нашите срещи са или на място, или в онлайн формат и започват в определеното време. Когато сме онлайн аз ви пиша няколко минути предварително и после звъним.

Ако сме на място времето тече точно от минутата, която сме определили, ако закъснеете срещата ни става по-кратка – това са допълнителни ангажименти със запазване на час и заплащане на офис, така че моля да бъдете коректни.
Ако по някакви причини ми се наложи да закъснея, ще ви предупредя и или ще отложим за друг ден или час, но срещата ще продължи толкова време, колкото е планирано. Като правило в моята практика това е много рядко случваща се ситуация.
Ако в деня на срещата не сте предупредили и не сте дошли, дължите стойността на една сесия, следващата сесия ще ви се наложи да си я платите. Ако аз не съм ви предупредила и не съм дошла – аз ви дължа една сесия безплатно.

Общуване извън сесиите

Можете да ми пишете, ако ви стане критично зле или спешно да споделите нещо много важно, като своеобразно копче за SOS. Останалите въпроси – като се видим.

Конфиденциалност

Всичко, което обсъждаме на сесиите, а така също записките, които водя не се изнасят без вашето писмено разрешение никога и никъде с изключение на случаите, кога става дума за заплаха за здравето и живота, касаеща вас или други лица. Психологът няма право да записва аудио или видео с ваше участие без вашето писмено съгласие и без обяснение, къде могат да бъдат използвани.

Етични принципи

Задължавам се да действам според своите знания, професионална компетентност, умения и опит и при необходимост да Ви предложа консултация с друг специалист.

Длъжна съм да огранича работата си или да спра да работя, ако здравословното ми състояние засяга способността ми да работя или да вземам решения.

По време на работа не се допускат двойствени отношения между терапевт и клиент. Това е свързано с грижата за безопасността и защитата от умишлена или неволна експлоатация, манипулация и емоционални реакции, които могат да бъдат причинени от смесване на роли и очаквания. Със същата цел контактът и комуникацията ни извън терапевтичния процес са ограничени (освен в спешни случаи).

С други думи, или сме приятели, или работим – и ако си в моята терапия, няма да се срещаме отделно, за да си говорим на кафе.

Важно: ако се срещнем не в офиса, а случайно – в града, във фитнеса или на парти, за да запазим конфиденциалността, няма да поздравя първа. Ясно е, че няма да даваме публичност на работата си, а дали ще се поздравим оставям на вас да решите.

Аз съм отговорна да бъда внимателна, да водя срещите и да спазвам тайминга, да предлагам различни техники и упражнения, да наблюдавам какво се случва с вас и да говоря за моите наблюдения. За всичко останало (изводи, решения и промени в живота си) – носите отговорност вие.

 

Прекратяване/прекъсване на терапията

 

Важно и правилно е както се започва една терапевтична връзка, така и да се завърши. Някои клиенти се нуждаят от една или няколко сесии, други се нуждаят от повече време.

Ако искате да спрете нашите срещи или да си вземете почивка, моля, уведомете ме. Можете да ги възобновите по всяко време, ако е необходимо.

Вие също имате право да променяте честотата на сесиите: например, не веднъж седмично, а веднъж на всеки две седмици или по необходимост. И да, аз също имам право да прекратя сътрудничеството, ако смятам, че не мога да ви помогна. В този случай ще ви предупредя предварително и ще препоръчам други специалисти.

Чувствайте се свободни да ми дадете обратна връзка за терапевтичния процес. По време на срещата винаги можете да поискате да промените темата на разговора и работата ни или, обратно, да останем по-дълго на някакъв въпрос, така че да можем да планираме следващите срещи.
Обикновено в края на сесията ви моля да ми кажете какво е било полезно за вас днес.

Свържете се с мен на сайта или чрез Фейсбук и Инстаграм, които често проверявам.

Хубав ден!

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу