ТОКСИЧНИ ОТНОШЕНИЯ – НЯКОИ ФАКТИ

токсичные-отношения
Понякога сами разбирате, когато вредоносните отношения се втурват към вас като високоскоростен влак, а понякога те се прокрадват бавно в живота ви и дори не осъзнавате, че сте заседнали в тях – но да реагирате се оказва, че е твърде късно.
В процеса на работа, когато се търсят причините за токсични взаимоотношения, те често се свързват с негативни минали преживявания, които човек е получил в детството и пренесъл през целия си живот. Такова негативно преживяване може да стане толкова дълбоко вкоренено в нашия мироглед, че да спрем да забелязваме как отново и отново се оказваме в токсична ситуация, освен ако някой случайно не ни го посочи.
Токсичните хора (понякога ние самите играем тази роля) обикновено се грижат само за себе си и собствените си нужди, тоест те се държат като нарцисисти и отношенията с тях се изграждат според класическия модел на съзависимост. Най-лошото е, ако токсичният човек се окаже вашият съпруг или партньор, който би трябвало да бъде с вас завинаги – в радост и мъка, но както се оказва, по-скоро в мъка!
Един от белезите на токсичната връзка е когато не искате да обсъждате чувствата си: може би се страхувате да не ядосате другия, защото той изглежда има някаква власт над вас; или се вкопчвате в илюзията, че един ден този човек ще се събуди, ще осъзнае грешките си и ще стане по-добър човек. С една дума, криете мислите и чувствата си и ако все пак споделите, че сте обидени вероятно ви отговарят с двусмислено пасивно-агресивно поведение, за са се убедите за пореден път, че няма смисъл дори да опитвате.

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Leave a Reply