Поглъщащата майка

Поглъщащата майка

Поглъщащата майка
Поглъщащата майка

 

Една от отличителните прояви на майчиния комплекс са чертите и поведението на Всепоглъщащата, сдъвкваща, унищожаваща майка. Звучи застрашително само по себе си, но ако го кажем по ясен начин, това е майката, която иска всичко за себе си.

На първо място, това е проява на претенция за власт и пълен контрол над живота на децата – това е приписване на себе си на всички постижения на детето („Е, разбира се, ти успя да го постигнеш, че ти си МОЯТ син!“, „Разбира се, ти го направи – нали аз ти помогнах!“), дори ако това изисква силно да преувеличи (или направо да измисли)  собствения си принос към тези постижения.

Това е нескромното изискване „да кажеш всичко на мама“, да й даваш отчет не само за постъпките си, но и за мислите, намеренията, чувствата си („ТРЯБВА ДА знам какво ти е, аз съм ти майка!“). Ако такова отношение към детето се практикува от достатъчно ранна възраст, често у децата възниква усещането, че живеят в „стъклена стая“ и самите те са „прозрачни“, поне за майка си. (Между другото, „Всевиждащото око на Саурон“ се отнася точно за Поглъщащата майка). Такава фигура на майката постоянно възниква в психиката на детето – от нея е невъзможно да се скрие, да премълчи каквото и да било, в най-лошите случаи детето не може да отдели собствените си чувства и мисли от тези на майката. Това е нормално до около 3,5 – 5 години, но по-нататък трябва да се случи отделяне на  самостоятелната личност на детето или неговото „Аз“ да бъде отделено от Аз-ът на майка му. Ако този естествен процес не се състои, то детето може да усеща себе си като „несъществуващо“.

Не е трудно да се досетим, че отношението „Искам всичко за себе си“ се разпростира и върху физическия свят на децата – техните вещи, тяхното пространство, дрехи, играчки, подаръци и т.н. Поглъщащата майка смята за възможно да контролира и проверява всичко, което уж „принадлежи“ на децата, но всъщност остава нейна собственост, независимо какво е казано на детето на думи. Освен това такава майка може да насърчава вече порасналото си дете да купува скъпи вещи, автомобили, апартаменти, просто за да разшири своите „притежания“ или „владения“.

Разбира се, външният вид и тялото на детето също са обект на същата проверка и цензура от Поглъщащата майка, както и всичко останало – да бъде принуждавано принудително да отслабне или обратното – да наддава тегло, демонстративно показване на страдание, заради „грозотата“ на момичето или „ слабостта” на момчето (като цяло „преувеличаване” „и издигане на всеки детайл от физическия вид на детето в ранг на „дефект”), да му се купуват  или шият дрехи, които детето не харесва, но които да е принуждавано да носи, принудителни посещения при лекаря, принудително обучение – всичко това може да бъде проява на Всепоглъщащата майка.

Поглъщащата майка е комплекс, който се проявява по най-различни начини, има го както при жените, така и при мъжете и се изявява не само по отношение на собствените им деца, но и към всички хора наоколо.

Ако такъв човек участва в съвместен проект, обща кауза, той ще се опита да си присвои максимум от общите заслуги на групата.

Ако такъв човек стане учител, преподавател или треньор, той непрекъснато ще подчертава какви „слаби и посредствени ученици” идват при него – „само при него!“ / „само при нея!“ – и как само той може да направи нещо малко по-полезно от тези мързеливи идиоти. Плюс това, такъв човек ще се опита да направи учениците си възможно най-зависими от себе си.

Всеки опит да си тръгнете от такова „светило“ или дори просто „да завършите обучението си“ ще се счита за предателство, а в най-лошия случай човекът, който си е тръгнал ще бъде оклеветен зад гърба му.

Постоянното нарушаване на границите („Къде си? Какво правиш? Защо не ми се обадиш?“), опити да „влезе в душата“, да разбере секрет или тайна („Не може да имаш тайни от мама“), да се завзема пространството на някой друг по един или друг начин (както външно, така и вътрешно) – всичко това се отнася до комплекса на Поглъщащата задушаваща майка.

Има и още един много специфичен признак и той е, че ако все пак сте се доверили на човек, обхванат от тази проява на комплекса и сте му казали нещо важно, нещо лично, след такова „доверително“ общуване може да почувствате, че това важното и личното просто са изчезнали. Или като да е било „погълнато“, или като че е вече „развалено“ (нещо като „сдъвкано и изплюто“ или като че ли е „смелено и изхвърлено“), т.е. вече не напълно принадлежи само на вас . Това има МНОГО разрушителен ефект върху индивида! Освен това, по правило, е невъзможно да се разбере в кой момент от комуникацията се е случило това или как точно се е случило.

Нека подчертая още веднъж – проявите на Поглъщащата майка се проявяват периодично при почти всеки човек! Ето защо е важно да знаете, че те съществуват и да ги проследявате в себе си.

Можем да владеем онова, което познаваме.

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Leave a Reply