Куклата в арт-терапията

Куклата в арт-терапията

posted in: Арт терапия | 0

45158797

Историята на куклата се корени в далечното минало. Преди всичко, куклите са се създавали и се създават за децата за игра. И какво прави детето с куклата, когато си играе с нея? То й приписва определени качества, черти на характера и изпълнява определени сценарии на взаимодействие с други персонажи. В ръцете на детето куклата може да се радва и да се весели, да се ядосва или да се сърди. Тя може да реагира на насилника, агресора и да изразява чувства и емоции. Тя може да бъде най-добрият приятел и на онзи, на когото му е нужно да си поговори и дори да си полаче, когато на сърцето му е тежко.С помощта на куклите, както сега, така и преди много векове, е било възможно да се изиграят сценариите, които ще се появят в бъдещия живот на човек. И децата се учат за живота чрез тези ролеви игри. И момичетата готвят овесена каша, и хранят непослушната кукла с тази овесена каша, правят й забележки с тона на гласа на майка им и й обясняват как трябва да се държи на гости … И момчетата тичат с разни колички и машинарийки, и се бият с пластмасови мечове, защитавайки границите на своята държава – тяхната стая. И понякога дори си сменят местата.

Образът на куклата е свързан по определен начин с взаимодействието с външния свят. В онези дни, когато човешкият живот е бил по-зависим от външните условия: сухо лято, слука по време на лов, раждане на дете. Тогава хората по-често, отколкото сега, интуитивно са си взаимодействали със света. Така са се появили амулетите и талисманите. Това биха могли да бъдат образ на човек или животно, могат да бъдат символи и орнаменти, избродирани върху дрехите, които да коригират, да нормализират човешкото състояние, да му дадат чувство на увереност и защита.

Куклата са създавали като помощник в живота, който е надарен с определени качества, необходими в дадена ситуация. Куклите са се правили за себе си и за близките си, така че животът им да бъде по-добър и по-благополучен.

 

Какво прави понастоящем куклената терапия като метод на психологическа корекция?

Чрез създаването на кукли можете да се изразите. И като в огледало, да се видите отстрани.

Чрез взаимодействието с куклата можете да изразявате и общувате с тази част от вашата душа, която най-много се нуждае от нашето внимание и подкрепа.

С помощта на куклите е възможно да преживеете и проработите онези моменти от живота, които са неприятни или болезнени.

Куклата може да е талисман.

Куклата може да бъде ресурс.

Една кукла носи винаги добро и подкрепа.

 

Благодаря ти, че споделяш тази публикация чрез бутончетата отдолу

Leave a Reply